ALEIX PRAT – Coordinador científic de SOLTI i cap del Servei d’Oncologia Médica de l’Hospital Clinic de Barcelona

AleixTítol: PERQUÈ CADA PACIENT ÉS ÚNIC

Entrevistem al Grup de recerca en càncer de mama SOLTI.

Dr. Aleix Prat, coordinador científic de SOLTI i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona.

SOLTI és una associació sense ànim de lucre dedicada des de 1995, data de la seva fundació, a la investigació clínica del càncer de mama.

Actualment compta amb més de 260 oncòlegs associats i més de 70 hospitals d’Espanya, Portugal, França i Itàlia, entre els quals es troben, per exemple, l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​l’Hospital Vall d’Hebron, l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Verge del Rocío de Sevilla o l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid, per nomenar alguns.

1. Parlem una mica de SOLTI: com va néixer ?, quin va ser el motiu que va propiciar que es creés aquest grup ?, de qui va partir la iniciativa?

SOLTI va ser fundat fa més de 20 anys per un grup d’oncòlegs metges espanyols que tenien la necessitat de treballar junts, de col·laborar. El seu objectiu era portar a terme assajos clínics que donessin resposta a necessitats mèdiques no cobertes en càncer de mama i a qüestions de gran interès científic en el camp de l’oncologia amb la finalitat última de millorar el tractament dels pacients.

SOLTI ha estat a l’avantguarda de la recerca en càncer de mama des de 1995, sent en l’actualitat un grup de referència a nivell nacional i internacional. SOLTI no només s’encarrega de la gestió integral d’estudis i activitats relacionades amb el desenvolupament d’assajos clínics, sinó que també aposta per la divulgació de coneixement científic i per una participació més activa dels pacients en assajos clínics.

2. Quines han estat les principals vies d’investigació i èxits fins al moment?

En el grup apostem per dur a terme els millors assaigs clínics, els que puguin marcar una diferència en la vida dels pacients de càncer de mama. Això ens ha portat a participar en assaigs clínics que han suposat un canvi en la pràctica clínica per al tractament del càncer de mama. Potser el millor exemple de l’impacte de SOLTI es pot veure avui en el tractament de les dones amb càncer de mama HER2-positiu. SOLTI va exercir un paper important en els assajos clínics que van conduir a l’aprovació del fàrmac trastuzumab orientat a HER2.

A més, el model neoadjuvant de tractament i investigació, que ens permet conèixer les respostes al fàrmac de manera ràpida, així com els canvis en la biologia dels tumors.

Però el càncer de mama no és una malaltia, sinó que hi ha molts subtipus diferents. I, a més, com estem portant a terme assajos cada vegada més complexos i seleccionant els pacients basant-nos en les característiques moleculars dels seus tumors, és important que unim forces per trobar aquests pacients i poder dur a terme els assajos. Per a això, resulta clau la col·laboració nacional i internacional, tant amb els investigadors i centres hospitalaris que formen part de SOLTI, com amb altres grups d’investigació.

3. ¿I quina és l’aposta de SOLTI per al futur?

El nostre objectiu és avançar en el coneixement del càncer de mama per millorar els tractaments dels pacients, mitjançant la comprensió de la biologia de la malaltia, i oferir solucions personalitzades.

Això és possible gràcies a l’aposta de SOLTI per integrar la medicina translacional en els nostres assajos clínics. D’aquesta manera, quan els metges duen a terme un assaig clínic, la pregunta sol ser: ¿El medicament o el tractament funciona? Però en SOLTI anem més enllà. Tractem sempre de recollir mostres, ja sigui de tumor o de sang, que ens permetin dur a terme estudis per identificar els pacients que més benefici podrien obtenir, el que ens permetrà prendre millors decisions de tractament i evitar tractaments innecessaris.

Per aquesta raó, SOLTI ha llançat AGATA, el primer programa col·laboratiu de cribratge molecular a Espanya. El seu objectiu principal és facilitar als pacients l’accés a assaigs clínics amb agents innovadors segons la biologia particular dels seus tumors.

 4. Com veu SOLTI el present i futur de la investigació a Espanya?

Les línies d’investigació se centraran en seguir descobrint les característiques dels tumors, però també en la prevenció i en la detecció precoç de la malaltia, on es comencen a fer els primers passos.

En l’actualitat s’està investigant en diferents àrees que sens dubte van a tenir un important impacte en la millora del diagnòstic i tractament del càncer de mama en els propers anys. D’una banda, s’està treballant en l’anàlisi molecular dels tumors i l’oncologia de precisió i en identificar els gens i les proteïnes dels tumors que estan alterats per desenvolupar tractaments específics contra ells. També s’estan fent assajos clínics que apliquen la immunoteràpia, de manera que el sistema immune del pacient torni a identificar les cèl·lules tumorals com un agent perillós i pugui atacar-lo. Ja s’han vist beneficis en tumors com melanoma o pulmó, i tot apunta que també tindrà el seu efecte en el càncer de mama.

Finalment, s’està avançant molt en les biòpsies líquides que permetin detectar alteracions de l’ADN tumoral en sang i, així, poder estudiar el tumor i els seus canvis a temps real, sense necessitat de sotmetre al pacient a noves biòpsies.

IMG_0433 (Copiar) Com pacients observem un canvi de paradigma: cada vegada vam participar més la presa de decisions sobre la nostra malaltia i els tractaments, mentre que també veiem cada vegada més un acostament de la ciència cap a nosaltres. Així, el passat juliol 6 vam poder assistir al centre cívic Urgell de Barcelona al taller que SOLTI va organitzar, dirigit a pacients de càncer de mama, per aprofundir en els assajos clínics.

 

1.Quina és la finalitat d’organitzar aquest tipus d’esdeveniments per a les pacients?

 Els assajos clínics permeten avaluar nous medicaments i nous procediments que poden aportar un major valor al tractament i pronòstic del càncer de mama.

 No obstant això, hi ha un percentatge important de pacients que no té clars determinats conceptes i té dubtes o idees preconcebudes que frenen la participació en aquest tipus d’investigacions.

Sota aquest context, la Fundació SOLTI aposta per informar i formar els pacients sobre la pròpia malaltia, però també sobre els assajos clínics. Entre les seves activitats, el 2016 va impulsar els tallers de formació “Pacients formades, pacients actives” que ja s’han dut a terme a Sevilla i Barcelona, i que properament es faran a Madrid (5 d’octubre) ia València (16 de novembre) .

 2.És necessari que els pacients estiguin informats, no és millor que els informi seu oncòleg o equip mèdic? Quin és l’objectiu?

 És cert que la principal font d’informació per a les pacients ha de ser el seu oncòleg o equip mèdic, però des d’un grup de recerca com el nostre creiem que hem de contribuir a que les pacients obtinguin la informació que necessiten. En ser coneixedores de la seva malaltia i dels assajos clínics, poden disposar de més coneixements per a participar en la presa de decisions relacionades amb la seva salut i les seves opcions de tractament.

 En l’actualitat existeixen molts mitjans informatius però l’important és acudir a les fonts adequades, que aportin la informació amb el grau d’evidència que les avali, i aquest és precisament un objectiu de SOLTI.

 3.Imaginem que després d’aquest esdeveniment hi ha pacients que volen participar en un assaig clínic. Què han de fer?

 Si una pacient està interessada en participar en un assaig clínic, el primer d’ha de fer és parlar amb el seu oncòleg, qui podrà veure si hi ha algun assaig en reclutament que pugui ser adequat si s’escau. És important tenir en compte que, per participar en un assaig clínic, s’han de tenir en compte múltiples factors: els criteris d’inclusió a l’assaig, el període de reclutament, els centres hospitalaris en què es realitza, etc.

A més, el millor per a un pacient és que el seu cas sigui avaluat en hospitals que compten amb un comitè en el qual tots els professionals implicats en la presa de decisions estiguin especialitzats en càncer de mama.
Agraïm al Dr. Aleix Prat i a SOLTI que ens hagi concedit aquesta entrevista per als nostres lectors.