Concha León, psicooncòloga, imparteix tallers de Mindfulness

concha león

El mindfulness crec que ens serveix per a tot: desenvolupa la nostra intel·ligència emocional, ens posa en contacte amb la nostra saviesa interior, ens ajuda a acceptar el que no podem canviar i això és aplicable a tot el món.

Concha Lleó és psicooncòloga del Servei d’Oncologia de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell i del Consorci Sanitari de Terrassa. Amb ella volem parlar sobre els beneficis de la pràctica del Mindfulness en pacients oncològics.
Concha Lleó imparteix tallers de Mindfulness a pacients oncològics i professionals sanitaris des de fa anys i aquest any ha pogut compartir aquesta experiència amb l’Hospital Salvador de Santiago de Xile.
M.T.M.: La primera pregunta que ens fem com a pacients és, per què va decidir en un moment determinat de la seva vida aplicar Mindfulness en el dia dia amb els pacients?
C.L.: Em vaig familiaritzar amb tècniques de relaxació, visualització i meditació durant el meu primer embaràs, fa 29 anys i ho vaig seguir utilitzant en els moments en què em sentia desbordada per les situacions de la vida diària perquè em proporcionava pau i assossec. A poc a poc vaig anar descobrint altres beneficis i vaig aprendre a suportar aquelles situacions que no podia canviar (la malaltia dels meus pares: el pare està colostomitzat des de fa 20 anys, la meva mare va tenir una insuficiència renal que la va obligar a viure durant 10 anys amb tractaments de dialisis i va morir fa 10 anys …). En observar els efectes que es produïen en el meu estat d’ànim vaig pensar que podria ajudar a altres persones i vaig començar a utilitzar-lo amb els pacients.
M.T.M.: En realitat, què és el Mindfulness i d’on procedeix?
C.L.: Mindfulness és una pràctica de meditació budista mil·lenària, però tal com la coneixem en occident, i sobretot en el món de l’oncologia, és gràcies al Dr. Kabat-Zinn, a hores d’ara professor emèrit, que va fundar la Clínica per Reducció d’Estrès de la Universitat de Massachusetts, a finals dels 70 i ha publicat diversos llibres i infinitat d’articles comunicant la seva experiència i els beneficis de la pràctica de l’Atenció Plena (Mindfulness).

M.T.M.: Vd. l’aplica a la seva consulta, però podem dir, pel que ens ha explicat, que una persona ja sigui pacient o no, després del tractament és bo que segueixi practicant Mindfulness. És així?

C.L.: És clar. M’agrada recordar a tothom que en realitat es tracta d ‘ “Higiene mental”, que necessitem tots. Normalment posem molta atenció en la higiene corporal (ens rentem les dents després dels àpats, ens dutxem …), però no tenim aquesta mateixa percepció pel que fa a la necessitat de mantenir una higiene mental adequada. Durant el dia hi ha moltes coses que ens alteren en major o menor mesura, i si no practiquem aquests moments d ‘ “higiene” es van acumulant i enterboleixen el nostre estat d’ànim.
M.T.M.: Parlant de pacients. Segons la seva experiència Què li reportar el fer Mindfulness al pacient en tractament de quimioteràpia: l’ajuda a controlar els sentiments de por, incertesa o acceptació de la seva nova situació, per exemple, o bé tenen un major benefici en el control d’efectes secundaris de la quimioteràpia, com pot ser el dolor o les nàusees?
C.L.: Jo crec que ens serveix per a tot: desenvolupa la nostra intel·ligència emocional, ens posa en contacte amb la nostra saviesa interior, ens ajuda a acceptar el que no podem canviar i això és aplicable a tot el món.
Podem afirmar que “millora la qualitat de vida dels pacients amb càncer”? Li ho comuniquen els pacients? Ens podria comentar alguns exemples reals (sense nombrar) de pacients.
Si, de fet hi ha molta bibliografia en la qual es donen dades estadístiques pel que fa a la millora que experimenten els pacients en relació a la seva qualitat de vida i la disminució de l’ansietat i de la depressió. Per la nostra part estem realitzant un estudi, que vam iniciar fa anys i que avala aquests resultats.

M.T.M.: Seguint a Linda E. Carlson autora del llibre Mindfulness-Based Cancer Recovery: A Step-by-Step MBSR Approach to Help You Cope with Treatment and Reclaim Your Life. És veritat que practicar Mindfulness augmenta la funció immune del pacient amb càncer? És possible la recuperació d’un càncer basada en Mindfulness? És un tractament eficaç per prevenir possibles recaigudes?
C.L.: Linda Carlson és una psicòloga canadenca que es va formar amb Kabat-Zinn en Mindfulness i ha realitzat molta investigació al respecte. Ha escrit molts articles sobre Mindfulness i càncer i és una autoritat en aquest tema. No obstant això, encara que existeixen molts articles a favor d’aquesta tesi també és veritat que hi ha altres articles que qüestionen aquests resultats. En molts casos a causa de problemes metodològics a l’hora de mesurar els resultats. De tota manera el que per a mi és significatiu i en això estan tots els autors d’acord és que millora la qualitat de vida dels que el practiquen.

M.T.M.: En moltes revistes com ara “Mente Sana”, per citar una, apareixen articles sobre “el poder guaridor de la ment” ens preguntem: La ment té ascendència sobre l’organisme físic, pot curar?
C.L.: Com li deia abans, hi ha molta controvèrsia sobre aquest tema dins el món científic perquè una cosa són les “creences” i una altra és la “evidència”. El que jo crec, i em recolço amb infinitat d’articles, és que quan la ment està sotmesa a molt estrès el nostre sistema immunològic no té la mateixa capacitat de regeneració. Per tant, un estat emocional més òptim pot ajudar a millorar les funcions del sistema immunològic.
M.T.M.: El Mindfulness està ajudant a obrir una nova perspectiva dins de la medicina al·lopàtica ?, Ja que es basa en un enfocament ment-cos per a la curació?
C.L.: El mindfulness ajuda, a qualsevol persona que el practiqui, a viure amb més saviesa i plenitud. En els últims anys s’està incorporant en molts àmbits de la vida, tant personal com en el món laboral i crec que això beneficia tant als que el practiquen com a les persones que els envolten. D’alguna manera s’està creant la massa crítica perquè aquest canvi afecti i influeixi cada vegada més en un gran nombre de persones i no dubto que això repercutirà en el benestar emocional de la societat.

M.T.M.: I finalment, Recomanaria que tots integréssim el Mindfulness en la nostra vida quotidiana?
C.L.: Si, és clar, de fet hi ha cada vegada més empreses que l’apliquen per millorar el benestar emocional dels treballadors. Un exemple d’això és l’empresa Google que ho està incorporant des de fa anys com a part de la formació per als seus treballadors. Un dels enginyers que hi treballa (Chade-Meng Tan) ha desenvolupat un programa (Search inside your self) basat en el Mindfulness i en la intel·ligència emocional que s’està aplicant des de l’any 2007 i el seu impulsor no dubta a repetir que el seu objectiu últim és aconseguir “la pau mundial” mitjançant l’extensió d’aquest programa.

M. Teresa Mariano

Voluntària de PICAM
en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.

 


About picam

Associació que deixem perruques gratis a dones amb càncer que no tenen recursos per comprar-ne una. Si tens una perruca i ja no et serveix. La passem a recollir gratuïtament/Asociación que dejamos pelucas gratis a mujeres con cáncer que no tienen recursos para comprar una. Si tienes una peluca y no te sirve. La pasamos a recoger gratuitamente.