Entrevista a la Rocío Rico

 

Rocío Rico

Rocío Rico

 

De l’associació PICAM que el proper dia 19 d’octubre a les 6 de la tarda farà una xerrada a Molins de Rei sobre l’autoestima a la sala polivalent del CAP de La Granja.

 

És Psicòloga de professió, especialitzada en sexologia i teràpia de parella. Entre d’altres coses, treballa amb dones afectades de càncer de mama des de l’any 2003 a través de diferents associacions, com són Ginesta (Vilafranca del Penedès), Marinada (Vilanova i la Geltrú) i PICAM (Molins de Rei).

  • Com vas entrar en contacte amb l’Associació?

Fa uns anys, es va celebrar a Bilbao una jornada de FECMA (Federació de Mujeres con Càncer de Mama) i allà vaig conèixer a la Berna Moreira (presidenta de PICAM). Vam intercanviar experiències, i vam començar a col·laborar.

  • Quina és la teva tasca dins de l’Associació?

La meva principal funció, és el suport psicològic i emocional, per a aquelles persones que travessen situacions personals difícils, motivades fonamentalment pel càncer.

  • Com ho tracteu?

Ho hem fet a través de GAM (grup d’ajuda mútua); reunions mensuals on s’agrupen dones amb un perfil comú per abordar diversos temes relacionats amb la malaltia. També hem fet sessions individuals, entrevistes personalitzades, si algú necessita parlar de manera privada sobre els seus problemes, ja siguin de salut, afectius, laborals, o fins i tot sexuals.

  • Feu tallers?

Si, darrerament, hem realitzat alguns tallers per tal de donar eines psicològiques per millorar la qualitat de vida.  Etc.

  • Què és l’Autoestima?

L’autoestima és la percepció que fem de nosaltres mateixos, de la nostra manera de ser, de qui som, del nostre aspecte físic, de la nostra personalitat. És la valoració que fas de tu mateix.

  • Quan podríem dir que s’inicia el desenvolupament?

Es comença a configurar a partir de la nostra infantesa, i influeix el nostre entorn familiar, la relació que tinguem amb els nostres progenitors, germans, etc. Més tard, les relacions que establim a l’escola amb professors i companys, les experiències que vivim i així al llarg de la nostra vida.

  • És convenient que sigui equilibrada?

 L’autoestima té moltes conseqüències sobre la nostra conducta: influeix en la forma com establim amistats, com ens relacionem amb els altres, a la feina, amb la nostra parella, com afrontem els problemes, etc.

  • Perquè és important en una malaltia?

Si la vida ens dóna una sotragada com una malaltia, per exemple, el càncer, és important que la nostra autoestima sigui saludable, perquè això ens permetrà afrontar-nos als tractaments amb confiança, seguretat en un mateix i optimisme. En una situació difícil, si l’autoestima és baixa, viurem de manera més negativa la problemàtica, ens deixarem arrossegar fàcilment per les emocions negatives com la tristesa o l’ira i ens costarà més tirar endavant i superar-ho.  Una persona amb una bona autoestima supera més eficaçment les dificultats.

  • … què cal fer?

Per tal de tenir una autoestima saludable, és important acceptar-nos tal i com som, reconèixer els nostres mèrits, així com les nostres capacitats i virtuts. Hem d’estimar el nostre cos i cuidar-nos per sentir-nos físicament bé, viure amb alegria i entusiasme, provar coses que ens vinguin de gust sense posar-nos límits, i envoltar-nos de persones positives, entre d’altres coses. És important no fer-nos mal pels nostres possibles errors, ni castigar-nos quan les coses no surten bé.

M. Teresa Mariano Voluntària de PICAM en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.


About picam

Associació que deixem perruques gratis a dones amb càncer que no tenen recursos per comprar-ne una. Si tens una perruca i ja no et serveix. La passem a recollir gratuïtament/Asociación que dejamos pelucas gratis a mujeres con cáncer que no tienen recursos para comprar una. Si tienes una peluca y no te sirve. La pasamos a recoger gratuitamente.