Entrevista a l’Alberto Costas. Instructor de Pilates

alberto costas

L’Alberto Costas és instructor de Pilates. Pròximament col·laborarà amb nosaltres en la delegació que tenim a Badalona, a més del nostre butlletí digital Onco, en l’apartat de CÀNCER I EXERCICI amb exercicis per a pacients oncològics i hematològics que es puguin fer des de casa.

Per donar-lo a conèixer li fem aquesta entrevista perquè ens endinsi en el món d’aquesta disciplina i la seva relació en l’estat físic i mental de tota persona que vulgui millorar el seu benestar; i en el nostre cas concret en els pacients i supervivents de càncer.

 

Albert, com va ser que et vas interessar pel mètode PILATES?

Va ser a partir de la meva pròpia experiència personal, fa 6 anys que em dedico de manera professional a la promoció de la pràctica de l’activitat física com a mitjà per millorar la qualitat de vida de les persones. Després de molts anys exercint treballs que requerien passar moltes hores assegut davant d’un ordinador, reunions d’empresa, viatges i l’estrès que comporta la meva columna vertebral em va donar un avís i vaig decidir parar, donar-me un descans i pensar.

El que en un principi havien de ser unes vacances es van convertir en 2 anys de formació com Tècnic superior d’activitats físiques i esportives. En les meves primeres experiències en aquest camp vaig tenir l’oportunitat de conèixer a professionals del mètode Pilates i experimentar els beneficis en el meu propi cos, el que a curt termini havia de ser una operació de cirurgia la vaig evitar gràcies a la pràctica i estudi del mètode Pilates.

Explica’ns una mica de la història d’aquesta disciplina: Qui va ser en Joseph Pilates i com va sorgir aquest mètode?

H. Pilates va ser un nen malaltís, el que el va portar a estudiar el cos humà i la manera d’enfortir mitjançant l’exercici. D’aquesta manera, amb el temps va arribar a ser un gran atleta. Treballant com a infermer, va desenvolupar una metodologia per millorar l’estat de salut de persones convalescents mitjançant l’exercici físic. Amb el temps desenvoluparia un gran nombre d’exercicis per ser practicats simplement a terra, sobre un matalàs així com altres utilitzant politges i cordes per exercitar els músculs, la qual cosa va ser l’origen d’alguns dels seus posteriors aparells (reformador, trapezi, cadira i barril).

El 1926 va muntar el seu primer estudi de Pilates fent-se popular perquè el seu mètode ajudava als ballarins a millorar la seva tècnica i a recuperar-se de les freqüents lesions derivades de l’entrenament intensiu. El seu mètode basat en principis bàsics sobre salut i exercici físic és referent avui en dia per professionals de l’esport, fisioterapeutes, osteòpates, etc.

Beneficis que aporta en general el Mètode Pilates?, per exemple: diuen que és un mètode molt versàtil capaç d’adaptar-se a cada persona i als seus diferents objectius.

Sí, efectivament Pilates és un mètode que el poden practicar totes les persones independentment de la seva condició física, ja que els exercicis que es realitzen poden ser adaptats depenent de l’objectiu i les característiques de qui el practica. Pilates està basat en uns principis fonamentals com són la respiració, l’activació de la part central del cos, el control postural, etc., Que directament afecten de manera positiva en el nostre cos. El vessant terapèutic del mètode Pilates és en la qual m’estic especialitzant a través de formació constant en escoles internacionals, assistint a seminaris de Pilates o classes magistrals. Cada persona té un cos i un ritme d’aprenentatge diferent per això cada cas requereix un entrenament específic per obtenir el màxim benefici d’aquest mètode.

A les persones que han patit un càncer se’ls recomana evitar la inactivitat i tornar, tan aviat com sigui possible, a la pràctica de l’activitat física després de l’operació. Malgrat que, encara, estiguin en tractament de quimioteràpia o radioteràpia. Perquè s’ha de fer exercici després d’una operació de càncer?

Un cop estan curades les possibles cicatrius i les defenses controlades les persones que hagin passat per aquesta situació necessiten incorporar-se a la seva vida quotidiana i en alguns casos recuperar l’autoestima i la confiança en si mateixes. La fatiga, l’amplitud de moviment o la por a mobilitzar zones adolorides poden provocar que qui hagi patit un càncer senti timidesa a l’hora de practicar alguna activitat. La pràctica d’una activitat física com en aquest cas Pilates en termes psicològics, disminueix la tensió, la sensació de fatiga, el dolor i reforça la concentració i el control sobre el mateix cos a les persones que el practiquen i per tant millora no només la seva capacitat física sinó també l’autoestima.

Quins Beneficis aporta el Mètode Pilates després d’una intervenció de càncer?

 El mètode Pilates en general ajuda a tonificar la musculatura, la seva pràctica aporta major flexibilitat, destresa, agilitat i coordinació de moviments, enforteix la part central del cos, corregeix i millora la postura aconseguint una figura més estilitzada, augmenta l’elasticitat i redueix el nivell d’estrés. És important que, el programa de Pilates, després d’una intervenció de càncer es desenvolupi de manera lenta i els exercicis siguin segurs. La pràctica constant de Pilates pot ajudar a la persona a guanyar confiança i recuperar la sintonia amb el seu propi cos. El benestar que aporta aquest mètode fa que sempre que es practiqui sota supervisió professional aporti nombrosos beneficis i és una molt bona manera de practicar una activitat.

M. Teresa Mariano

Voluntària de PICAM en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.