Entrevista a l’Associació Celíacs de Molins de Rei

.

“Volem fer un curs per a restauradors per tal que sortir a dinar o sopar fora no sigui una missió impossible”  

associació celliacs

La última associació socio-sanitària que s’ha format a Molins és la dels Celíacs, i parlem amb els membres de l’entitat que ens expliquen les seves inquietuds i els motius que els van portar a associar-se.

M. Teresa Mariano (M.T.M.):Com va ser què va sorgir fer una associació per celíacs a Molins?

Associació Celíacs de Molins de Rei (A.C.M.deR.): L’associació de celíacs de Molins de Rei va néixer fa dos anys. Diversos pares de nens celíacs de la vila es van mobilitzar per a solucionar els problemes que han d’enfrontar els celíacs: preus molt cars dels productes sense gluten, restaurants sense “menú sense gluten” a Molins de Rei etc.

En el seu moment, van repartir tríptics de la data de la primera reunió perquè tots els  celíacs o familiars de la vila ens coneguessin. Es va celebrar el mes de maig de 2012.

M.T.M.:Depeneu i/o teniu relació amb alguna federació? 

A.C.M.deR.: Si, tenim relació amb l’Associació de Celíacs de Catalunya, en compartim la missió i els valors. Actualment, estem buscant la manera de treballar conjuntament.

M.T.M.:Quines tasques fa l’Associació de Celíacs a Molins?

A.C.M.deR.: A la nostra associació, a través del nostre compromís amb els celíacs i les seves famílies, intentem donar informació, suport i recolzament, i fomentem la competència com a capacitat per conèixer la malaltia i els seus riscs, la qual cosa és necessària per assolir l’equilibri entre seguretat i integració.

M.T.M.:Creus que el voluntariat és una peça important?

A.C.M.deR.: Creiem que el voluntariat  és essencial en aquest i qualsevol altre projecte d’abast comunitari. Només a través de la implicació de la societat és possible assolir canvis profunds.

També entenem, però, que el voluntariat ha de jugar un paper determinat, sense que això faci que la resta d’actors involucrats juguin el seu paper. El voluntariat, doncs, no pot ni ha de substituir la resta de rols.

M.T.M.:Quins objectius teniu a curt i llarg termini?

A.C.M.deR.: A curt termini, donar-nos a conèixer, consolidar-nos com a grup i donar-nos suport mútuament (intercanvi de receptes, on trobar productes, etc.). A llarg termini tenim com a objectiu organitzar un curs de formació per a restauradors amb el suport de l’Ajuntament de Molins de Rei; de manera que sortir a dinar o sopar fora no sigui una missió impossible.

M.T.M.:Quins projectes esteu desenvolupant actualment?

A.C.M.deR.: Estem preparant un curs de formació pels restaurants de la Vila.

M.T.M.: A quantes persones doneu servei a Molins de Rei?

A.C.M.deR.: No som una entitat que doni un servei en concret a cert nombre de persones, nosaltres estem oberts a totes les persones de Molins que siguin celíacs per proporcionar la informació que necessitin i organitzar-nos per que sigui mes fàcil comprar i consumir a la Nostra vila.

M.T.M.:Creus què és una via per millorar la salut comunitària de la vila?

A.C.M.deR.: D’entrada qualsevol grup, associació… tenen un paper importantíssim en la societat i en el nostre dia a dia. En aquest cas formem part d’un grup de persones que ens reunim perquè tenim una realitat i/o problemàtica sanitària i per tant creiem fermament que d’una manera o altra sí que és una via de millora de la salut comunitària, en tant que compartim dubtes i inquietuds, vetllem per donar a conèixer  la Celiaquia als molinencs, intentem que les associacions i entitats de la vila ho tinguin present en els seus actes, podem donar a conèixer la nostra intolerància amb més força a tot nivell, social i sanitari.

Són moltes les persones a les que podem arribar i més les accions que podem fer, d’una manera més important i incident que si actuéssim a nivell individual.

Com que la celiaquia és una intolerància que està en augment, també creiem que podem ser un referent per aquelles persones acabades de diagnosticar i fer la Celiaquia es vagi “normalitzant” en la nostra societat, i puguem anar aconseguint una igualtat en els preus dels productes i que hi hagi un major coneixement a nivell de la restauració local per tal que puguem fer una vida “social” com tothom.

M.T.M.:Com l’impulsaries?

A.C.M.deR.: En primer lloc s’ha de donar a conèixer el grup perquè la gent conegui els nostres objectius. Això ho estem aconseguint mitjançant visites a la ràdio, organitzant xerrades, reunions mensuals… Si bé també per impulsar-lo més enllà ens aniria bé una major difusió com ara  aquesta entrevista que ens feu al Llaç, tenir un apartat a la web del nostre Ajuntament, poder portar a terme la formació de restauradors,…

M.T.M.:Quina és la relació de l’Associació de Celíacs amb el CAP juntament amb les associacions socio-sanitàries de Molins?

A.C.M.deR.: Ara com ara hi tenim una relació incipient, que hem de fomentar i enfortir. Entenem que les associacions de l’àmbit socio-sanitari tenim problemàtiques i característiques semblants i que el treball que realitzem està en el mateix àmbit i per tant, cal coordinar-nos i treballar conjuntament.

El CAP, com a centre essencial en l’àmbit socio-sanitari a nivell municipal ha de jugar el paper aglutinador d’aquestes associacions. El repte, com hem dit abans, és per nosaltres, el mateix, fomentar i enfortir les nostres relacions.

 

Més informació a: celiacs.molins@gmail.com

Donem les gràcies al col·lectiu Celíacs de Molins de Rei per la seva col·laboració.

Transcrit per:

M. Teresa Mariano
Voluntària de PICAM
en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.