Entrevista a Llorenç Teixé

Llorenç Teixé

Llorenç Teixé

Del Manantial de Salut (Herboristeria i botiga de productes naturals i dietètics de Barcelona)

És enginyer agrònom, a més també va iniciar la llicenciatura en Ciències Químiques, que va deixar quan li faltaven unes poques assignatures i és “herbolari de vocació”. Imparteix classes de forma altruista per divulgar les virtuts de les plantes medicinals. Ha fet dues xerrades al Centre Cívic de la Riera Bonet convidat per PICAM sobre “Remeis naturals pal·liatius durant el tractament del càncer”.  A més,  sempre que se li demana col·labora amb nosaltres i atén les persones que van a veure’l de part nostra.

A què és degut aquest “amor” pel món de les “plantes medicinals” essent enginyer agrònom?

L’amor per les plantes em ve de petit. Sóc fill d’un poble rural de la província de Lleida i des que era un minyó veia com la meva àvia cercava en les plantes la solució per guarir-me dels refredats o els mals de panxa.

 Aquest canvi va ser fulminant o progressiu?

Com he dit abans, sempre m’han interessat les plantes medicinals, però ha estat quan més les he conegut i estudiat, que més ha crescut el meu interès per elles.

Què ens aporten les plantes medicinals a la salut?

Les plantes ens aporten, millor dit ens han aportat al llarg de la història de l’ésser humà, solucions naturals per prevenir, millorar o curar moltes dolències.

 Ens podem autoreceptar amb elles?

Ens podem autoreceptar amb tot, però no és aconsellable. Perquè un tractament amb fitoteràpia sigui eficaç, cal cercar la planta adequada i fer-la servir en funció del que volem que ens aporti aquesta planta. De la farigola, en volem extreure l’oli essencial, el timol, per això utilitzarem les inflorescències i les infusionarem amb aigua bullint, però no ho farem bullir, ja que se n’evaporaria l’oli essencial; en canvi la flor de malva o el plantatge hem de bullir-los uns minuts (4 o 5) per extreure’n mucílags, que són els que ens aportaran les seves propietats demulcents  y mucolítiques.

 Les medecines de la farmàcia solen tenir contraindicacions, les plantes medicinals també?

És evident que hi ha plantes molt tòxiques i que tenen moltes contraindicacions, però les que utilitzem a l’herbolari en tenen molt poques, de contraindicacions, no obstant això, sempre cal demanar consell al professional, especialment si prenem alguna medecina, per evitar-hi possibles interaccions.

 Ens poden provocar al·lèrgies?

Sí, qualsevol persona pot ser al·lèrgica a una planta, normalment som al·lèrgics a la pols o a la pelussa que pot desprendre la planta.

 Quina farmaciola de plantes medicinals és convenient que tinguem a casa?

A part de la farigola, que serveix per a gairebé tot, recomanaria tenir sempre a mà una infusió digestiva, una per al fetge, una altra per netejar les vies urinàries i una de relaxant.

 Quan s’ha de renovar (caducitat)?

Aconsello renovar les plantes cada any, seguint el seu cicle biològic. La farigola la recollirem per setmana santa, caldrà reemplaçar la que vàrem recol·lectar l’any passat, no obstant això, depèn molt de la planta i del procés de recol·lecció que s’hagi utilitzat, hi ha plantes que als tres anys tenen les mateixes propietats que les de la data de la recol·lecció.

 Quant a cosmètica natural, que ens aconsella tenir a casa?

L’autèntica cosmètica natural és la que es té al rebost, la mel, l’oli, la llet, el cogombre, l’avocat, etc.

Creu vostè que s’aprofiten el productes naturals que tenim a l’abast (com poden ser la mel, els cogombres, …) per utilitzar-los com a cosmètica natural?

Crec que no i és una verdadera llàstima. Els mitjan de comunicació haurien d’ajudar a donar a conèixer aquestes propietats del aliments.

A la cuina és bo utilitzar plantes i espècies, o bé s’ha d’anar en compte?

Com en tot, s’ha de saber utilitzar-les en mesura; les plantes culinàries són tan antigues com l’ésser humà i a través de la història, les ha utilitzat unes vegades per conservar els aliments, per camuflar els sabors, per donar-los un toc especial, etc. Personalment no concebo la cuina sense espècies ni plantes culinàries.

 El mercat de les plantes medicinals té més a veure amb les persones grans que les joves?

N’hi ha de totes les edats, però cada dia més gent jove està interessada per la fitoteràpia.

En aquest món d’estrès aturar-nos per preparar-nos una simple infusió val la pena?

Crec que val molt, molt, la pena.

Psicològicament, les plantes medicinals ens poden ajudar a comprendre la vida d’una forma diferent més pausada, ja que el procés de curació amb elles també pot ser més lent o diferent?

A més de conèixer-les i utilitzar-les bé, cal creure en elles. Un ha de voler curar-se amb les plantes, no s’han de cercar en elles solucions màgiques, s’ha de tenir paciència, utilitzar-les bé i et puc assegurar que no et defraudaran.

Et posaré dos exemples, vés un matí del mes de març al bosc, busca un rodal de farigola florit, passeja una estona a la sortida del sol, respira a fons aquesta aroma peculiar de la farigola; en sortiràs amb l’energia renovada. Passeja per un alzinar, abraça l’alzina, reposa la teva esquena en ella i sortiràs d’aquest passeig pel bosc amb les teves energies renovades. Prova-ho un dia, això no val pas diners, estic segur que et recordaràs d’aquest consell.

(s’haurà de provar…)

Parlant del càncer les plantes medicinals poden ser-ne un bon suport?

Les plantes medicinals poden ajudar, i molt, les persones que pateixen aquesta malaltia, especialment per pal·liar els efectes negatius que suposen els tractaments amb quimioteràpia. És més, diria que per a alguns casos, són imprescindibles i en cap cas són contraindicades.

Com es pot concretar?

Et posaré alguns exemples: persones que són irradiades per càncer a l’aparell respiratori i que han quedat amb la laringe resseca o cremada, si prenen infusions de malva i malví els ajuda a recuperar de forma extraordinària aquestes lesions. Persones a les quals la quimioteràpia els provoca vòmits i malestar general, prendre infusions d’aigua d’avena amb cua de cavall fa que tolerin millor el tractament; persones que a causa de la quimioteràpia tenen una important baixada de les defenses, si prenen arrel d’Astralagus membranosus  recuperen les defenses d’una manera espectacular. Hi ha molts oncòlegs que coneixen aquests tractaments i els estan utilitzant, com són les cataplasmes amb llinassa i fenigrecen persones en què la malaltia els produeix molt de dolor, els ajuda a pal·liar-lo i, per tant, a suportar-lo millor. A part, estan totes aquelles plantes i fongs als que la ciència ha atribuït propietats antitumorals, com poden ser el pal d’arc, la guanàbana, el fong del sol, etc. Repeteixo, hi ha moltes plantes que ben utilitzades poden ajudar la persona que pateix aquesta malaltia.

M. Teresa Mariano
Voluntària de PICAM
en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.