Entrevista a Prevenció i Informació Càncer Molins (PICAM)

Voluntaris de PICAMLa Berna Moreira de PICAM, associació nascuda a Molins de Rei, ens explica qui són i el que estan fent.

 

Teresa Mariano (M.T.M.): Breument, qui és l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins (PICAM), quan es va fundar, amb quina finalitat?

Berna Moreira (B.M.): PICAM es va fundar l’any 2004, o sigui fa 10 anys, a Molins de Rei, per un grup de 5 dones del barri de la Riera Bonet, que havien tingut o tenien relació amb el càncer de manera directa o indirecta.

Es pot dir que Picam és una entitat molinenca creada per gent que es sent molinenca i on moltes tasques son portades a terme per voluntari/as de Molins de Rei.

La finalitat es donar suport als pacients oncològics i hematològics, als seus familiars. Així com al voluntariat.

Actualment, ho portem a terme en 5 poblacions: Molins de Rei, Barcelona, Badalona, Sabadell i Sant Adrià del Besòs.

També, formem part del Consell de Salut Badalona, Sabadell i del Consell Consultiu de Pacients del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Tenim la mateixa filosofia que quan vàrem començar, però hem anat evolucionant, actualment, les nostres activitats estan dividides en set programes, i van dirigides a millorar la qualitat de vida del pacient, a augmentar la seva autoestima, i adreçades a persones amb pocs recursos econòmics:

 1. Prevenció i diagnòstic precoç
 2. Foment del voluntariat (incloent la seva formació)
 3. Manteniment i formació del pacient amb tallers com són: memòria, musicoteràpia, reiki i hàbits saludables.
 4. Tornar a la vida quotidiana i al treball
 5. Bellesa i Càncer on s’inclouen tallers en maquillatge, cosmètica i el nostre “Banc de Perruques
 6. Art i càncer
 7. Emprenedoria social.

 

M.T.M.: Què la va impulsar a entrar en aquesta associació i quan de temps fa que hi pertany?

B.M.: Personalment, cercava respostes que no trobava, i mitjançant la relació i el treball amb persones que tenien la mateixa problemàtica he descobert que hi ha un univers infinit de valors que qualsevol malaltia ens pot aportar, però sobretot en el càncer. Sóc una de les cinc dones que van iniciar aquest projecte i actualment la presidenta de l’entitat.

 

M.T.M.: Quines tasques fa PICAM a Molins?

B.M.: El nostre centre de referència és el Casal Cívic de la Riera Bonet, i vull aprofitar aquesta avinentesa per agrair a tot el personal per l’ajut i les bones maneres que sempre han tingut amb nosaltres. Gràcies.

Dit això, actualment, tenim dues línees de treball, una a nivell individual en assessorament amb un Banc de Perruques, cosmètica natural, maquillatge, voluntariat testimonial i teràpia en flors de Bach. I, un altre de tallers en grup: manualitats ràpides diverses, tall i confecció, musicoteràpia i memòria.

 

M.T.M.: Creu que el voluntariat és una peça important?

B.M.: Sense el voluntariat no existiríem, és la base d’aquest tipus d’associacions, i també crec que per al voluntari/a és un enriquiment molt gran, es tingui l’edat que es tingui.

 

M.T.M.: Quins objectius tenen a curt i llarg termini? 

B.M.: Gràcies al suport del departament de Benestar Social i Família que ens ha facilitat la possibilitat d’avançar i d’estendre’ns per donar suport a pacients d’altres indrets de Catalunya. Això, a fet que la nostra tasca hagi estat reconeguda oficialment per la Generalitat de Catalunya, i en concret pel departament de Justícia, declarant-nos entitat de “utilitat pública” .

I per tant, els nostres objectius a curt i llarg termini són els de continuïtat en aquesta tasca, ampliant-la tant com sigui possible, tenint en compte els nostres recursos, i col·laborar amb altres entitats, institucions públiques i també privades.

 

M.T.M.: Quins projectes estan desenvolupant actualment?

B.M.: Tenim funcionant 5 centres situats a:

 • Barcelona sud: Casal Cívic Magòria
 • Badalona: Casal Cívic Pomar
 • Barcelona nord i Sant Adrià del Besòs: Casal Cívic Sant Adrià de Besòs
 • Baix Llobregat a Molins de Rei: Casal Cívic Riera Bonet
 • Vallès occidental i Sabadell: Casal Cívic Arraona

En tots es fan activitats, gràcies a les voluntàries que hi col·laboren, que poden ser diferents en cada centre segons les seves necessitats i disponibilitats, però si que hi ha en tots els centres un Banc de Perruques.

També, fem xerrades quan ens ho demanen, participem en congressos, fires,… i tenim un programa de formació pel voluntariat.

 

M.T.M.: A quantes persones donen servei ?

B.M.: Una cosa són les persones associades i un altre les persones a les que donem suport. L’any 2012 varen ser un total d’usuaris de 375 i el 2013 han estat 800 aproximadament (estan inclosos tots els centres).

 

M.T.M.: Quina és la relació de PICAM amb el CAP, juntament amb les altres associacions socio-sanitàries de Molins?

B.M.: Col·laborem amb el CAP, on a nivell de voluntariat estem fent des de l’any 2011un taller per millora la memòria; com amb les altres associacions socio-sanitàries,

Amb l’ Ajuntament els volem agrair el suport que sempre donen a les nostres activitats i la facilitat que hi en comunicar-se amb els caps i poder expressar idees.

Amb les altres entitats socio-sanitàries la relació es molt bona, malgrat que ens agradaria poder donar més suport, pensem que la seva tasca es molt important per la millora de la consciència social envers a les malalties a les quals representen.

 

M.T.M.: Creu què és una via per millorar la salut comunitària de la vila?

B.M.: Se’ns dubte, és una via que ens porta inexorablement a una millora, perquè només mitjançant una bona educació per la salut es poden fer canvis profunds a nivell d’hàbits, tant en sentit vertical com horitzontal, o sigui s’ha de programar des de les administracions i centres sanitaris però el seu desenvolupament passa per la conscienciació de les persones, i si això no es dona, no hi ha canvis, hi haurà modes; és aquí on les associacions socio-sanitàries juguen un paper important.

 

M.T.M.: Com l’impulsaria?

B.M.: Continuant i aprofundir el que s’està fent, i sobretot que des de les administracions valorin més les tasques que fan aquestes associacions que moltes vegades queda soterrada.

 

Més informació a:

Mòbil 672021403 / picam5@hotmail.com

https://picam.eu

https://twitter.com/BPELUS

Facebook: Picam Prevenció

 

M. Teresa Mariano

Voluntària en comunicació de PICAM

 

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.