Entrevista a terapeutes voluntaris en Flors de Bach de SEDIBAC

.

foto-voluntaris-sedibac1

Com sabeu oferim un nou servei als nostres socis oncològics i als seus familiars basat en la Teràpia Floral del Dr. Bach (hores a convenir). Aquesta circumstància, ha estat possible gràcies al conveni signat amb SEDIBAC (Societat per a l’Estudi i la Difusió de la Teràpia del Dr. Bach de Catalunya).

L’Àngel Peral és el responsable dels equips de Voluntariat terapèutic i de gestió de SEDIBAC, i l’Anna María Sarrià, la Beatriz Gutiérrez, la Janeth Solá, la Laura Acuña i la Sílvia Francés són voluntàries Terapeutes Florals de Bach.

A tres d’ells (l’Àngel, la Beatriz i la Janeth) els entrevistem conjuntament perquè ens expliquessin una mica en que consisteix aquesta teràpia.

Què és la Teràpia Floral de Bach?

La Teràpia Floral del Dr. Bach és un sistema de tractament natural, compost per 38 essències florals que es prenen via oral o mitjançant aplicació local amb crema, gel, oli, esprai….

Quin és el seu origen?

Edward Bach fou un metge anglès (1886-1936) que va destacar en la investigació en el camp de la bacteriologia i de la homeopatia. Portat pel seu amor i respecte per la natura i a tots els éssers vius, desenvolupà una teràpia natural, senzilla en la seva aplicació i extraordinàriament efectiva.

L’any 1930 abandonà la seva pròspera consulta i marxà a Gal·les on, seguint la seva fina intuïció i els seus coneixements, es comprometé dins d’una recerca que culminaria amb la troballa i la sistematització de les 38 essències florals que duen el seu nom.

Perquè podem dir que és una teràpia?

La Teràpia del Dr. Bach s’aplica des de fa gairebé 80 anys. Existeix molta experiència en el seu ús gairebé a tots els països del món. Els seus excel·lents resultats han estat divulgats en centenars de llibres i publicacions de tots tipus en diversos idiomes.

L’any 1983 l’OMS (Organització Mundial de la Salut) publicà un estudi dirigit a les administracions sanitàries dels seus estats membres, informant favorablement de la Teràpia Floral del Dr. Bach. (Medecine Tradicionelle et Couverture des Soins de SantéOMS, Genève, 1983, p. 162).

Actualment existeixen treballs científics que validen els efectes de les Flors de Bach:http://www.sedibac.org/sedibac/investigacio/

Per a qui està especialment indicada?

Aquesta teràpia està indicada per a qualsevol tipus de malaltia i tampoc cal estar malalt per prendre les essències florals. Totes les persones tenim actituds i sentiments negatius, que generen una determinada energia capaç d’actuar en contra nostra i dels qui ens envolten.

Aquest fet constitueix en si mateix un conflicte, una disharmonia, que més endavant es pot materialitzar en una patologia física, emocional o mental.

Ajudant a corregir aquesta tendència negativa contribuïm a prevenir l’aparició de malalties, alhora que desenvolupem actituds positives, auto consciència, empatia, flexibilitat, optimisme, etc.

En què consisteix?

Constitueix una teràpia energètica (vibracional), holística, que ajuda a restablir la salut, tot contribuint a harmonitzar les disfuncions als camps físic, emocional, mental i espiritual de tots els éssers vius.

Com s’aplica?

Per al Dr. Bach, la ment és la part més sensible de la nostra personalitat i el lloc on, abans que a cap altre, apareixen els indicis de disharmonia que, en no ser corregits, podrien cristal·litzar en malalties físiques o mentals.

Per tot plegat, s’utilitza l’entrevista personal com a font més fiable d’obtenció de la informació verbal i no verbal necessària per a la determinació de la fórmula d’essències florals més adient per atendre les necessitats del client en cada moment.

Té contraindicacions, efectes secundaris o incompatibilitats, tothom la pot utilitzar?

Les flors poden ésser preses per tothom, fins i tot nadons, dones embarassades, gent gran, animals, etc., ja que no es tracta de medicaments. No tenen efectes adversos o secundaris i no existeix possibilitat de sobre-dosificació. Són totalment compatibles amb qualsevol tractament farmacològic o teràpia natural del tipus que sigui.

Tanmateix, en cap cas la Teràpia Floral del Dr. Bach substitueix la labor del metge o d’altres professionals de la salut.

Pot crear addicció?

No pot crear cap tipus d’addicció, i en tot cas el que poden és afavorir un desig per continuar el procés d’evolució personal iniciat.

Com es noten els seus efectes?

Els efectes solen manifestar-se d’una manera subtil, l’angoixa que predomina en aquests casos comença  a disminuir, i això dóna espai a que surtin a la llum la resta d’emocions que potser estaven bloquejades, amagades.

Depenent dels estats anímics que s’estiguin tractant, i també de la sensibilitat de cada persona, es noten grans millores en els nivells d’ansietat, angoixa, nerviosisme, desconcentració, falta de son, desànim, desil·lusió, pors, plor incontrolable, etc. De fet, sobre aquest últim va ser notable la millora d’una usuària de Sabadell després de la tercera visita. L’espai de consulta dona la oportunitat de expressar totes aquestes emocions, i les fórmules florals ajuden a gestionar-les millor.

És recomanable aquesta teràpia per a persones que estan passant per un procés de quimioteràpia. Perquè?

Les pacients d’oncologia passen en moltes ocasions per tractaments contundents de quimioteràpia i/o radioteràpia, el que les suposa un moment molt “desconcertant”, tant a nivell físic com emocional. El medicament et “cura” però ho fa d’una manera agressiva pel cos. En aquest cas és molt recomanable que aquestes persones segueixin un tractament amb les essències florals per poder beneficiar-se d’un suport emocional i mental que la medicina al·lòpata no els pot oferir. D’aquesta manera adquireixen una actitud més positiva que les permet afrontar de millor manera la malaltia, ajudant a millorar i enfortir també les condicions físiques.

I, a les persones dels seu entorn?

Aquesta malaltia i la seva recuperació és un procés lent i complicat que repercuteix en els familiars més propers que estan a càrrec de les usuàries, i fins i tot els seus fills, que pateixen considerablement podent experimentar gran impotència, desesperació, tristesa, desànim, desconcert, etc.

Tothom es pot beneficiar de la Teràpia Floral, per un mateix i per poder fer un acompanyament més conscient, fort i enriquidor per la persona estimada. El “cuidador” ha d’estar ben cuidat perquè pugui realitzar la seva encomiable tasca, i per això és important que també pugui rebre el suport de les essències florals i l’acompanyament del Terapeuta Floral. És per aquesta raó que el voluntariat de SEDIBAC s’estén també al familiars i voluntaris que treballen a PICAM.

Es necessita una titulació concreta per ser Terapeuta en Flors de Bach?

Encara que no hi ha cap regulació  oficial de les teràpies naturals, SEDIBAC defensa que el Terapeuta Floral disposi d’una formació rigorosa i suficient per a l’exercici professional de la teràpia avalada per la titulació corresponent. Vetlla perquè això sigui així a través de mecanismes interns que examinen la qualitat i extensió dels continguts que s’ofereixen als diferents cursos que s’imparteixen sobre la matèria, i que lliurement s’ofereixen per ser avaluats per SEDIBAC.

Qui és SEDIBAC?

SEDIBAC és una societat sense ànim de lucre, enregistrada legalment a la Generalitat de Catalunya, amb el número 14.514, que fou creada el 1993 a Barcelona. El 2007 es va crear SEDIBAC Professional per tal de donar cobertura i atendre les necessitats i inquietuds del col·lectiu de Terapeutes Florals. En l’actualitat el nostre col·lectiu d’associats és de més de 600 persones.

Quina missió té?

La nostra entitat té com a objectiu principal la difusió de la Teràpia Floral del Dr. Bach, mitjançant la publicació d’una revista impresa, xerrades, seminaris divulgatius, organització de congressos internacionals, i tot un seguit d’activitats de formació continuada per als nostres associats.

Tenim a internet un fòrum amb uns 300 participants on els associats debatem i compartim coneixements, experiències i notícies relatives a la Teràpia Floral.

Estem presents a xarxes socials com FACEBOOK o TWITTER, i a més oferim col·laboració desinteressada i assessorament a col·lectius, institucions i associacions sense ànim de lucre, especialment a través del nostre servei de voluntariat.

Com és que tenen un servei de voluntariat?

SEDIBAC, d’acord amb el seu compromís social, va posar en marxa el 1996 un servei de voluntariat coordinant Terapeutes Florals voluntaris que cobreixen un ampli ventall de situacions. A través d’ells els beneficis de la Teràpia Floral s’estenen a tots aquells que els necessiten, de manera preferent a persones en exclusió social o sense prou recursos econòmics.

Aquest servei és gratuït encara que pot tenir un cost simbòlic de compromís pel beneficiari de 1 ó 3 euros per visita, en funció de la seva capacitat econòmica, i que inclou el subministrament de tots els remeis necessaris per a cada moment.

Hi ha molt d’intrusisme?

L’intrusisme es inevitable en aquelles professions que no estan regularitzades, i el cas de la Teràpia Floral no és cap excepció, amb el que també pateix d’un intrusisme que ocasionalment pot perjudicar el prestigi d’aquesta teràpia quan és aplicada per persones amb una formació escassa i deficient, que no permet obtenir resultats positius als clients.

Com es pot seleccionar un bon Terapeuta Floral de Bach?

A SEDIBAC diferenciem entre “donar” i ”prendre” Flors de Bach, i fer un procés de Teràpia Floral. En el primer cas les essències florals s’utilitzen com a farmaciola domèstica o auto prescripció, entre d’altres situacions. Per a un tractament de fons es  requereix l’acció d’un Terapeuta Floral Professional. Algú capacitat i entrenat per a acompanyar al client en el seu procés, de manera ètica i responsable.

En aquest enllaç, podeu trobar un llistat actualitzat de Terapeutes Florals professionals acreditats a Catalunya, Espanya i d’altres països:

http://www.sedibac.org/sedibac/wp-content/uploads/2013/03/Lista_terapeutas18.pdf

Com està regulat?

En absència de cap regulació  oficial, SEDIBAC com a referent de la Teràpia Floral del Dr. Bach ja fa anys que aplica un barem de punts pel qual atorga un distintiu que acredita com a Terapeuta Floral professional a aquelles persones que demostren tenir una formació amplia i sòlida en aquesta disciplina terapèutica.

Per saber-ne més: www.sedibac.org

“Moltes gràcies per la seva bona disposició i aclariments sobre aquesta temàtica que, sens dubte, interessa a totes les persones que volen sentir-se bé, tot millorant la seva salut”

M. Teresa Mariano

Voluntària de PICAM en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.