ENTREVISTA DRA. ALBA CATALÀ. DERMATÒLOGA

foto dra. Alba CatalàCom moltes persones saben, a partir de 1923 es comença a posar de moda estar bronzejat; és quan la Coco Chanel, en tornar d’unes vacances en un iot, llueix una pell morena pel sol, i a partir d’aleshores a ençà aquest costum ha anat a més, convertint-se en la moda dels segles XX i principis del XXI.

Junt amb aquesta moda, també ha anat creixent el nombre de càncers de pell o melanoma en el nostre país. S’estima que cada any augmenta un 10%.

I, en alguns països del nord d’Europa amb pell més clara que la nostra i amb una incidència més alta de melanoma, ens han sol·licitat ajut, per conscienciar als turistes dels seus països, que venen a Espanya, perquè prenguin consciència del perill que suposa prendre el sol de forma inadequada.

Perquè ens aclareixi alguns dubtes, i ens aconselli, ara que ja estem a les portes de l’estiu, entrevistem a la Dra. Alba. Català, especialista en dermatologia. Forma part de l’equip de la Clínica Teknon, i ha publicat nombrosos articles dermatològics i participa activament en diferents congressos mèdics.

Ha tingut l’amabilitat de col·laborar amb PICAM en oferir-nos unes pautes per la prevenció del melanoma i altres efectes nocius del sol sobre la pell.

 

  1. M.: Com s’ha d’aplicar un fotoprotector?
  2. Català: Es recomana utilitzar un protector solar d’ampli espectre. Protecció enfront de les radiacions ultraviolada (UVA i UVB), i Infraroig.
  3. Aplicar 30 minuts abans de l’exposició solar, abans de sortir de casa.
  4. Donar-ho amb generositat i de manera uniforme.
  5. Utilitzar un protector amb un índex FPS (Factor de protecció solar) de mínim 30. En nens, gent gran, cara i escot es recomana un FPS 50+.
  6. Ha de cobrir tot el cos: no oblidar zones com les orelles, el clatell, els llavis o els peu. Si la persona té poc pèl, no oblidar protegir el cuir cabellut.
  7. Per a la seva total efectivitat, aquest s’ha d’aplicar sobre la pell seca. Generalment, es recomana una reaplicació cada 2 hores, sobretot si s’ha banyat, fregat o ha suat molt.
  8. Utilitza filtres resistents a l’aigua, sobretot si es realitzen activitats o esports a l’aire lliure que impliquin sudoració o bany.

 

B.M.: Quins són els errors a l’hora d’usar el fotoprotector?

  1. Català: Podem dir que hi ha 5 errors bàsics:

1) Aplicar només a la platja o la piscina

Fes ho també en sortir al carrer, fins i tot si tens la pell resistent al sol. Usar-lo diàriament retarda les arrugues, està demostrat que fer-ho pot reduir l’envelliment cutani.

2) Escollir qualsevol fotoprotector

No et fixis només en el FPS. Perquè portin el mateix número, 30 per exemple, no és igual que siguin de qualsevol marca. Al marge que hi ha textures més agradables i convenients que d’altres, pensa que els molt econòmics, encara que protegeixin de les radiacions UVA i UVB, no ho fan en la mateixa mesura que els fotoprotectors de qualitat. Els filtres solars han de ser d’ampli espectre i fotoestables.

3) Oblidar protegir les zones amagades

No oblidis protegir del sol les orelles, el clatell, els dits dels peus i, sobretot, l’escot, que té una pell molt fina i és una zona on el sol incideix directament.

4) Ser garrepa amb la quantitat

Cobreix bé tot el cos. La majoria de persones apliquen només entre el 25 i el 50% de la quantitat realment necessària. Utilitza la dosi idònia. Per obtenir el nivell de protecció indicat en l’envàs has d’aplicar el protector de forma generosa, fins que tota la pell estigui ben coberta de producte. Calen uns 30 ml per a cada aplicació en un adult el que equival a la mida d’una pilota de golf (en un envàs de 200 ml en 7 vegades l’hauríem d’haver gastat).

5) Fer servir productes de l’any anterior

Cal mirar el PAO (period after opening) o termini d’utilització de productes cosmètics després de la seva obertura. En el cas dels protectors solars: el termini oscil·la entre 6 i 12 mesos, depenent del filtre.

 

Berna Moreira

Voluntària de PICAM


About picam

Associació que deixem perruques gratis a dones amb càncer que no tenen recursos per comprar-ne una. Si tens una perruca i ja no et serveix. La passem a recollir gratuïtament/Asociación que dejamos pelucas gratis a mujeres con cáncer que no tienen recursos para comprar una. Si tienes una peluca y no te sirve. La pasamos a recoger gratuitamente.