Joan Clos, membre de la Fundació Josep Carreras

L’aportació solidària permet adquirir un separador cel·lular, un aparell per avançar en la investigació de la leucèmia

 

joan-clos

El passat dissabte 28 de juny els molinencs vàrem poder veure, just a l’entrada del mercat municipal, una taula on hi havia l’Assumpció Carcelen, el Joan Masana i en Joan Clos que donaven informació sobre la Setmana contra la Leucèmia (21-28 de juny). Hi han participat pacients i ex pacients de leucèmia, limfomes, mieloma múltiple i altres malalties de la sang. Tots ells s’han unit a la campanya La Màquina màgica (www.lamaquinamagica.org) de la Fundació Josep Carreras, junt amb els seus familiars, amb la finalitat de sensibilitzar a la societat i cercar la seva col·laboració per continuar la investigació que s’està fent.

.

Teresa Mariano (M.T.M.): En Joan Clos un molinenc i pacient de leucèmia que ha sortit al carrer per col·laborar en aquest esdeveniment, i ens explica en seu cas.

Joan Clos  (J.C.): Fa 6 anys que hem van diagnosticar un mieloma múltiple de medul·la òssia, un tipus de càncer a la sang. Gràcies a un transplantament de medul·la òssia vaig recuperar-me. Fa uns mesos, he recaigut. Novament, estic rebent tractament. Els avenços, en tots els aspectes, en aquests tipus de malalties, em permeten que amb la quimioteràpia que em posen de forma subcutània, quasi no tingui temps de asseure’m a la cadira de l’hospital, i ja pugui tornar a casa; a més les reaccions adverses son molt, però que molt més tolerables.

Fa tres anys que la meva família, amics i gent coneguda col·laboren amb aquestes campanyes que organitza la Fundació Josep Carreras, de la qual cosa n’estic molt orgullós.

M.T.M.: Com hi participa la Fundació Josep Carreras?

J.C.: Aquest és el tercer any en que la Fundació Josep Carreras ha engegat la campanyaLa Màquina Màgica amb motiu de la Setmana contra la Leucèmia. Durant aquest dies, es reuneixen a centenars de pacients i expacients de diferents províncies espanyoles per conscienciar a la societat sobre les malalties malignes de la sang. Aquest any, hi han participat gairebé 300 persones.

M.T.M.: Quin és l’objectiu?

J.C.: L’objectiu era aconseguir 38.500€ mitjançant SMS solidaris per comprar un separador cel·lular. Gràcies a la col·laboració de la gent, ja s’han aconseguit més de 55.000€.

M.T.M.: Què és un separador cel·lular?

J.C.: Com està explicat en la nota de premsa “és un equip d’alt rendiment basat en la separació inmunomagnètica. Per investigar en el camp de la leucèmia i les altres hemopaties malignes és necessari treballar amb mostres de sang perifèrica, medul·la òssia i altres fluids composts per una gran varietat de cèl·lules. Segons el tipus de malaltia, estarà afectat un subtipus cel·lular concret. De vegades, les cèl·lules cancerígenes es troben en un percentatge tant mínim que moltes tècniques de recerca no les poden detectar. Per això, els científics han de poder aïllar totes les cèl·lules per grups i dividir les afectades de les que no ho estan. Aquí resideix la importància l’equip que es necessita”.

M.T.M.: Un separador cel·lular és la “maquina màgica”?

J.C.: No, és una peça més de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras per acabar creant, algun dia, la “màquina màgica” que guareixi la leucèmia, la solució definitiva a aquesta malaltia.

M.T.M.: Quina rellevància té la Fundació Josep Carreres?

J.C.: La Fundació Josep Carreras porta més de 25 anys lluitant contra la leucèmia i les altres hemopaties malignes. Gràcies a la creació del Registre de Donants de Medul·la Òssia, el 1991, avui els ciutadans espanyols poden accedir a una xarxa mundial de més de 23 milions de donants de medul·la òssia i més de 600.000 unitats de sang de cordó umbilical.

M.T.M.: Fomenta la recerca científica?

J.C.: Si, té un programa de beques, destinades bàsicament a investigadors joves i obertes a científics de qualsevol país del món. Això ho fa juntament amb les seves entitats d’Alemanya, Estats Units i Suïssa. La Fundació porta invertits més de 100 milions d’euros en recerca científica. Per oferir més i majors oportunitats als pacients, recentment ha creat, juntament amb la Generalitat de Catalunya, el primer centre de recerca d’Europa exclusivament focalitzat en la leucèmia i altres malalties hematològiques malignes com els limfomes, el mieloma múltiple o les síndromes mielodisplàsiques: l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras.

M.T.M.: Ofereix prestacions socials?

J.C.: Si, també centra els seus esforços en altres aspectes importants com són els serveis socials. Per donar assistència als malalts, ofereixen un servei gratuït d’assessorament mèdic, així com allotjament per a pacients amb recursos econòmics limitats que han de traslladar-se lluny del seu domicili habitual per a rebre un tractament perllongat.

M.T.M.: Hi ha moltes persones que us han demanat informació amb motiu d’aquesta diada dedicada a la informació?

J.C.: Els molinencs i molinenques son gent amb ganes d’informació, sobretot en temes relacionats en malalties com la leucèmia. He parlat amb gent que estan en les mateixes condicions que nosaltres i estan lluitant amb totes les seves forces per seguir endavant, altres que tenien algun amic al que li havien detectar la leucèmia. Tots hem de ser, cada vegada, més conscients de la importància que té la informació que els i podem donar, i sobretot, si no ho sabem val la pena preguntar-ho, i no quedar mai en el dubte.

M.T.M.: Veus difícil conscienciar a la gent?

J.C.: NO, crec que aquestes campanyes ajuden a conscienciar molt a la gent, i la majoria vol col·laborar. Hem de recordar les MARATONS SOLIDÀRIES que organitza TV3, i sempre els ciutadans de Catalunya som conscients de la importància que té la seva col·laboració per ajudar en la RECERCA d’aquestes malalties.

Personalment, voldria donar les gràcies en nom de la Fundació Josep Carreres contra la leucèmia, a totes les persones que han col·laborat enviant un SMS amb la paraula NOLEUCEMIAal28027*. Gràcies.

 

Més informació a: http://www.fcarreras.org/es

Donem les gràcies al Sr Joan Clos per la seva col·laboració.

 

Transcrit per:

M. Teresa Mariano

Voluntària de PICAM en l’Àrea de Comunicació

 

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.