Joan Miró, musicoterapeuta

.

“La musicoteràpia és l’ús conscient de la música per millorar la salut de les persones”

.

joan-miró.

Des de Picam, i a sol·licitud de les voluntàries aquest any tornem a oferir musicioteràpia. Considerem que els beneficis d’aquesta teràpia són innumerables, però potser un dels millors sigui trobar-se de nou amb un mateix. Si observem, els moments més importants de la nostra vida, i els més positius, sempre tenen música; que després ens ajudar a retrobar-nos amb el millor de nosaltres mateixos, i a tenir la força per vèncer les dificultats. Encara que, també, a la classe se n’han trobat d’altres com és la de gaudir de la musica en col·lectivitat, la creativitat en equip.

Volem fer conèixer els beneficis que trobem en la musicoteràpia, i aquest és el motiu de la entrevista al nostre professor Joan Mirò, musicoterapeuta.

En Joan fa musicoteràpia a l’associació PICAM al Casal Cívic de la Riera Bonet. És Màster en musicoteràpia per  IL3-UB,  (Institut de Formació Contínua, és l’aposta de la Universitat de Barcelona pel que fa a la formació al llarg de la vida), té una amplia experiència en aquest camp a l’haver treballat en diverses associacions  com  són la de Parkinson, càncer: AECC de L’Hospitalet de Llobregat i altres fent tallers i seminaris.

Una faceta, també molt important de la seva vida professional , són els “concerts meditatius” que ofereix arreu de la geografia catalana.

Que et va portar interessar-te pel món de la música, inicialment vas estudiar informàtica?

De ben petit ja em va cridar la música, i m’ha acompanyat a gairebé totes les etapes de la meva vida, com una eina que em permet connectar-me amb la vida, expressar-me i reconèixer-me com una font de bellesa i energia.

En el meu procés personal, vaig decidir dedicar-m’hi després de llicenciar-me i d’haver estat treballant 2 anys com informàtic, la qual cosa em va ajudar a clarificar a que volia dedicar-me professionalment i que era allò que m’omplia realment.

A tothom, ens agrada escoltar una cançó, un tipus determinat de música (clàssica, rock,…), però que és la música? 

Per mi, la música és una representació del misteri de l’existència, és una cosa màgica, intangible però que ens mou per fora i per dins, et diria que és el llenguatge de l’ànima.

I la musicoteràpia?

És l’ús conscient de la música per millorar la salut de les persones

Això vol dir que la música és curativa?

La música, ens obre les portes del nostre ser intern, ens connecta amb les emocions pures i autèntiques, ens ajuda a transformar el nostre ànim, ens fa vibrar i ens relaxa, ens ajuda a comunicar-nos i a escoltar, però és quan posem consciència i intenció a tot això, quan ens pot ajudar a sanar i créixer de veritat.

Quins consideres que han de ser els punts forts d’un musicoterapeuta per a que pugui ajudar a les persones a qui va dirigida la música?

Els que considero més importants són l’empatia, la sensibilitat, la capacitat de posar-se al servei, la capacitat d’escoltar, de saber repartir bé l’espai terapèutic entre els usuaris i l’agilitat a l’hora de proposar i conduir dinàmiques musicals.

Quan es fa una sessió de musicoteràpia, es té en compta la trajectòria personal de cada persona interelacionada amb el grup. És complicada aquesta simbiosi?

Si que ho és, però també és cert, que ho és menys de complicada quan el grup és més homogeni. Els objectius de treball en grup es tracen a partir del qüestionari musical que els realitzem, així com del que expressen que volen treballar, i també de l’observació del funcionament del grup.

Com es pot abordar el càncer des de la musicoteràpia?

Ajudant a expressar, reconèixer i transformar estats emocionals que fan mal al nostre ésser, fomentant el pensament positiu i l’estat de pau amb un mateix, mitjançant el cant, el cos, i tocant alguns instruments musicals.

Si una persona està passant per un càncer, i no té l’oportunitat d’accedir a cap centre on es faci musicoteràpia, quina música li aconsellaries que escoltes i amb quina freqüència?

Li aconsellaria música que connecti amb l’estat emocional pel que viu en cada moment; mantres ja existents o propis, músiques amb les que pugui estirar-se, deixar-se anar i viatjar, però sobretot li diria que canti, cançons que li agradin, cançons importants de diferents moments de la vida.

Perquè un tipus de música ens fa sentir bé i un altre ens fa sentir malament o inclús ens deprimeix?

La música té el poder de transportar-nos al record, a l’inconscient col·lectiu, i segons l’experiència o situació que ens evoqui ens pot fer reviure l’emoció corresponent.

El dol com el pot tractar la musicoteràpia?

Acompanyant i embolcallant el procés que és tan necessari realitzar, ajudant a expressar i cantar el dolor i la tristesa, per acabar transformant-lo en agraïment.

Les persones en som prou conscients de que la música ens pot aporta benestar. Escoltem prou aquest tipus de música?

Crec que ens falta consciència de l’emoció definida que ens crea la música, ens quedem en el “ens fa sentir bé o malament”, de com influeix en la nostra fisiologia, en el nostre cos, en la nostra ment, en els nostres valors.

Com veus que la música s’apropi als casals o centres cívics per a que persones grans puguin aprendre i gaudir-ne?

Molt positiu, l’activitat musical posa en joc tots els aspectes del nostre ésser, i, a més és lúdica.

És bo tenir música de fons a casa, a la feina, …?

És bo tenir la música adequada per l’activitat que estem realitzant, però també és bo tenir moments de silenci.

Per la feina és convenient que sigui una música bastant neutra, de ritme constant suau i sense canvis bruscos d’intensitat.

Anar a escoltar un concert en directe ens fa més conscients de la música?

Si, perquè la vibració directa dels instruments ens arriba amb molta més profunditat i realisme, ens ajuda a distingir i escoltar cadascun dels instruments

Què és un concert meditatiu?

Un espai musical que té l’objectiu de meditar en l’escolta i en el sentiment d’unitat, que s’assoleix quan l’oient sent que forma part de la música.

Tothom hauria de tocar un instrument, o al menys cantar (encara que sigui a la dutxa)?

Cantar és molt beneficiós per la salut, ens fa un massatge intern, ens ajuda a respirar millor, ens obra a l’emoció i a la comunicació.

L’aprenentatge d’un instrument comporta desenvolupar moltes capacitats humanes alhora.

Una vegada vaig sentir a dir, que la música és el que més ens apropa a Déu, que hi diries a això?

La música ens revela l’estructura subtil i meravellosa de l’univers, actua de pont entre el món material i l’espiritual, això per a mi és un apropament a Déu, com també el fet de créixer i ser més humà.

Si et dones compte, totes les tradicions espirituals han utilitzat la música com a element per elevar la vibració de l’ésser i fomentar estats d’èxtasi.

M. Teresa Mariano

Voluntària de PICAM
en l’Àrea de Comunicació

Edita: Prevenció i Informació Càncer Molins

“Article propietat de PICAM. Prohibida la seva reproducció, tant de text com d’imatge, sense consentiment de l’Associació Prevenció i Informació Càncer Molins”.