Visita a la Barcelona romana

barcino

clica per veure més fotos

Ahir, un grup de 15 voluntàries, vam visita el Museu de la Ciutat de Barcelona, concretament, vàrem fer un recorregut per la Barcelona romana.

El Conjunt Monumental de la Plaça del Rei és el nucli fundacional del Museu d’Història de Barcelona des de la seva creació el 1943.

El que va determinar l’origen del Museu d’Història de Barcelona va ser el trasllat de la Casa Padellàs, pedra a pedra, des del carrer Mercaders fins al solar de la plaça del Rei que era a la cantonada amb el carrer Veguer, el 1931, com conseqüència de l’obertura de la Via Laietana.

Les obres de fonamentació de la casa en el seu nou emplaçament van permetre descobrir les restes d’una part important de l’antiga Barcino i van donar lloc a una ambiciosa intervenció arqueològica a la plaça del Rei, que va continuar fins a la Guerra Civil. Aquesta troballa, juntament amb la recuperació del Palau Reial Major gràcies al desmantellament del Museu de Santa Àgata i la rehabilitació del Saló del Tinell (ocupat fins a 1936 per la comunitat de l’antic convent de Santa Clara de Barcelona), van confirmar la idoneïtat del Conjunt Monumental de la Plaça del Rei com a emplaçament per al projectat museu d’història de Barcelona.

Les restes que inclou el Conjunt Monumental de la Plaça del Rei abasten la Barcino romana del segle I a. C., la Barchinona visigòtica del segle vii d. C. i la Barcelona medieval del segle XIII

La visita al subsòl permet passejar, com vàrem comprovar, pels carrers de la Barcelona romana, acostar-se a la muralla de l’època, entrar en una tintoreria del segle II d. C., contemplar els vestigis de la primera comunitat cristiana de la ciutat, etc.

El conjunt es completa amb importants edificis medievals, com el Palau Reial, la capella de Santa Àgata o el palau gòtic conegut com a Casa Padellàs. En aquest últim edifici s’ubiquen les exposicions temporals dedicades a la Barcelona moderna i contemporània.

Una visita molt interessant, que us recomanem!

Fins la propera, a la Barcelona medieval!